Ваня Христова е на 53 години,  с две висши образования

...
Ваня Христова е на 53 години,  с две висши образования
Коментари Харесай

Тя е ангел за мечтаещите за рожба, целуната от Бог многодетна майка и жена, открила любов от приказките


Ваня Христова е на 53 години,  с две висши образования и по специалност е обществен възпитател, отдала е себе си на децата посредством поддръжката на млади фамилии с репродуктивни проблеми, само че и работейки всекидневно с момчета и девойки със специфични просветителни потребности

Едва ли има бургазлия, който да не познава Ваня Христова – съинициатора и мотор на Бургаския фонд инвитро и координатор на фондация „ Искам бебе “. Днес ще ви я представим обаче в по-различна светлина. Ваня Христова е под номер 10 в листата на ГЕРБ-СДС за Бургас, което ѝ дава действителен късмет да стане част от 50-ото Народно заседание и от там да продължи да работи по идеите, които е издигнала като приоритет в своя живот. По време на предната акция за локалните избори през октомври 2023 тя бе претендент за Общинския съвет.

Ваня е на 53 години, тя е с две висши образования и по специалност е обществен възпитател, отдала е себе си на децата посредством поддръжката на млади фамилии с репродуктивни проблеми, само че и работейки всекидневно с момчета и девойки със специфични просветителни потребности.

Заради своята безрезервност да оказва помощ на стотици млади фамилии да реализират най-голямото благополучие в живота, тя бе номинирана в класацията на Флагман.бг „ Личност на годината “, два пъти е предавана от общността на Бургас за „ Бург на годината “.
 През 2018 година ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева и бургаският гинеколог доктор Златко Кироваков станаха
кръстници на близначките Ванеса и Зорница, които са в ръцете на мама и татко
Подтикната от нелеката си орис като майка, Ваня става координатор за Бургас на Фондация „ Искам бебе “ от 2007 година. Със своята безрезервност и безрезервна поддръжка е помогнала и продължава да оказва помощ на стотици бургаски фамилии да имат дете. Стотици бебета са проплакали, с помощта на подадената ръка за помощ от Ваня, на доста от тях тя е ставала кръстница, усмихва се и споделя, че безусловно е абонирана за духовна майка на бебчетата, на които „ Искам бебе “ е помогнала да дойдат на бял свят.

Самата Ваня Христова също изживя своята персонална драма, като след повече от 25 години битка, 15 опита ин витро, 7 интервенции и очакване на Чудото за дете – тя към този момент е многодетна майка на три прелестни дъщери - каката Йоанна и близначките Ванеса и Зорница.
 Ваня Христова споделя с насълзени очи, че за нея всяко бебе, пристигнало на бял свят, с помощта на Фонда за инвитро или „ Искам бебе “, е нейна рожба
Ваня Христова ежедневно споделя тъгата на бездетните двойки и им оказва помощ да намерят по-лесно своя персонален път към мечтаната рожба.

През 2019 година Ваня провежда благотворително събитие във връзка рождения си ден и събра 5000 лв., които подари за лекуване на бездетна двойка от Бургас.

Със брачна половинка ѝ са дружно от далечната 1992 година Николай е нейният принц, индивидът, с който от първия момент е знаела, че желае да сътвори семейство – споделя Ваня пред Флагман.бг и не крие щастливата си усмивка.

Откъде стартира всичко и за какво с ГЕРБ – несъмнено отговорът е обвързван още веднъж с политиките за децата, които партията на Бойко Борисов прокара още от неговия първи мандат като министър-председател.  

От 2016 година Ваня Христова е член на Политическа партия ГЕРБ и това е партията, която споделя, че харесва като позиции, свършена работа и отговорност към това, което се случва в страната.
 Заради своята безрезервност да оказва помощ на стотици млади фамилии да реализират най-голямото благополучие в живота, тя бе номинирана в класацията на Флагман.бг „ Личност на годината “, два пъти е предавана от общността на Бургас за „ Бург на годината “
„ Това е първата партия, която откликна на идеята на фондация „ Искам бебе ”. След многочислени срещи по разнообразни министерства, те единствени застанаха зад нас и ни поддържаха. Когато отидохме ясно аргументирани пред тях и разказахме какво претърпяваме по пътя – с изключение на казуса, че чисто физиологически не можем да станем родители, само че и финансовата част – по какъв начин тя ни стопира по пътя за това да станем родители. Беше основан Държавният фонд за асистирана репродуцкия. Оттогава насам има 16 000 деца, които са дело на този Фонд. Това е цифра, която е трансформирала освен живота на родителите, само че и на голям брой хора. Поетапно и отново с поддръжката на ГЕРБ успяхме да създадем в 58 общини стратегии за подкрепяне на двойки с репродуктивни проблеми. Винаги съм намирала схващане и когато съм имала потребност, съм била подкрепяна, вярно стимулирана и направлявана “, споделя Ваня Христова.

Сега Ваня Христова има действителната опция да влезе в Народното събрание, откъдето да продължи своята задача – да работи за повече бебчета – плод на инвитро, и за поддръжка на децата със специфични потребности.

„ Това е огромна отговорност и не чакам да е елементарно. Но на мен в никакъв случай не ми е било елементарно. Като преподавател в Центъра за деца със специфични просветителни потребности смятам, че има още доста работа, която би трябвало да се свърши във връзка с тези деца. Не е задоволително да се създаде единствено Наредба за приобщаващото обучение. Трябва да се направи много сериозна разяснителна акция освен за хората, които работим като учители, само че и за родителите, тъй като има фамилии, които не са наясно по какъв начин може това приобщаващо обучение да им е от изгода. Тези деца могат да бъдат ресурсно подпомагани по учебните заведения, а малко са родителите, които знаят това и се опасяват да запишат децата си в всеобщите учебни заведения “, споделя Ваня Христова.
 Кадър от кръщенето на близначките Зорница и Ванеса - родени под щастлива звезда
Тя е безапелационна, че от Народното събрание ще продължи да развива средата и качеството на живота на младите фамилии. „ Иска ми се те да останат в родния си град и това не е невероятно, тъй като Бургас се развива доста добре в последните години. Местната власт загърбва всевъзможни политически пристрастия, когато става въпрос за значими решения за града ни. Трябва да дадем опция това да се случва и в дребните обитаеми места – да останат хората там, където са родени, и да са потребни “ – е един от нейните цели като претендент за депутат от Бургас.

Следващата точка в нейната стратегия още веднъж е обвързвана с демографията – една от най-важните тематики освен на локално, само че и на национално равнище.

Ваня Христова ще работи за предварителна защита на репродуктивното здраве.  „ Миналата година спечелихме план от Министерството на младежта и спорта и обиколихме 12 града, говорейки с младежи за навременното родителство. Колкото по-рано успеем да ги срещнем, толкоз по-добре те ще бъдат осведомени и готови за това да станат родители. Не е нужно първо да гониш обучение и кариера. Много образци има за хора, които съчетават кариерата и сполучливото родителство. Това е нашето обръщение. Искаме младите да са по-отговорни към себе си и своето здраве, само че и към това да основават потомство. Защото когато часовникът стартира да отброява наопаки, всичко става по-трудно. Ако сме задоволително съветстни към себе си и добре се грижим за здравето си, даже страната няма да се постанова да харчи толкоз доста пари за асистирана репродукция по-късно “, споделя още Ваня Христова.

Тя признава, че мъчно ще се оправя с работата като депутат и с уговорките си на многодетна майка – двете ѝ близначки ще бъдат в първи клас, а кака им – в осми.

Макар постоянно да е била доста натоварена в професионален проект, тя постоянно намира време за себе си и за фамилията си. Защото знае какъв брой висока е цената на пропуснатите моменти.

Обичам доста да виждам филми, които са за действителния живот - това, което може да се случи на всеки. Обичам да чета, само че за жалост ми остава доста малко време, откакто се родиха близначките. Обичам да пътувам. Обичам да играя с децата си – даже на нормално домино или „ Не се сърди, дребосъче “. Успявам да се заредя по този начин. Те доста обичат да слушат истории от моето дество, след които постоянно има поука. Налагало се е доста пъти по разнообразни задължения да не присъствам от у дома, само че за благополучие към този момент модерните технологии разрешават да се чуваме и виждаме, където и да се намирам. Имаме традиция вкъщи - мъжът ми доста ми оказва помощ - денем аз подготвям вечерята, само че той поема уговорката да подреди масата.

Докато прави това, ние трите сме в спалнята и си описваме какво се е случило денем. За моя наслада и огромната ми щерка продължава да ми споделя неща, които доста от децатга на на нейната възраст не споделят с родителите си.

Сегашните деца са доста незаинтересовани, доста разсеяни - преносим компютър, телефон и не ги занимавай с нищо. Това също е поръчка, която мога да дам – ще се опитам да разширя към този момент основаната от Общината стратегия за предварителна защита на това.

Ако опитваме да учим дребните деца за това какво е доверие, другарство, почитание, откровеност и неистина, то при по-големите влизаме с тематиките за енергийните питиета, опиатите, неуважението, неналичието на мотивация. Ако желаеме България да я има, то би трябвало да променим днешните деца “, безапелационна е една многодетна майка от Бургас.

Ваня Христова споделя с насълзени очи, че за нея всяко едно бебе, пристигнало на бял свят, с помощта на Фонда за инвитро или „ Искам бебе “, е нейна рожба.

„ В другите градове локалното ръководство е на разнообразни партии, само че популярност Богу всички одобряват идеята надпартийно и работят с нас, с цел да изработят положителни стратегии за инвитро процедури. В тясна връзка сме с локалното ръководство и считам, че на този стадий тези стратегии работят добре на всички места. Държавният фонд също работи на равнище. Продължаваме да желаеме да доразвиваме фамилиите, които се нуждаят от инвитро с донорски материал – при тях успеваемостта е много по-голяма, само че пък тази процедура не влиза по този фонд.

При първия опит с донорска яйцеклетка нормално се стига до сполучлив край. Това е малко по-скъпо и по тази причина даваме всичко от себе си да търсим поддръжка за тези фамилии, които са изчерпали всевъзможни други благоприятни условия. Ако ние не им помогнем, тяхната фантазия няма да се сбъдне “, споделя Ваня Христова – претендент за депутат от листата на ГЕРБ-СДС за 50-ото Народно заседание.
 През 1992 година Ваня среща Николай. И до през днешния ден приказва за него като за огромната си обич и неизменима нейна подкрепа  По време на бременността с двете момиченца и в компанията на Радина Велчева от " Искам бебе "
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР